Vadå spökskrivare?

PS_closeMånga texter och manus är undertecknade av namngivna avsändare som kanske inte själva haft tid, lust eller förmåga att skriva en vinnande text. Istället är det en spökskrivare som har gjort jobbet.

I ett bredare perspektiv är en spökskrivares uppdrag sällan så tydligt som i exemplet ovan. Beteckningen beskriver snarare ett förhållningssätt. Det är uppdragets mål som har huvudrollen. En spökskrivare är ointresserad av att göra ett eget avtryck. Spökskrivaren ikläder sig uppdragsgivarens varumärke, själ eller vad nu uppdraget kräver. Präglar, kryddar, vrider och vänder på orden så att texten når fram och gör jobbet.

En bra spökskrivare övertygar läsarna. Med rätt budskap och sammanhang. En bra spökskrivare kan växla stil, ton och temperament. En bra spökskrivare har erfarenhet.

Peter Stjernström är spökskrivare på Full Tank. De närliggande synonymerna copywriter, skribent eller textförfattare funkar också bra som yrkesbeteckning. Kunderna är företag och organisationer, aldrig privatpersoner.

Utbildningar: civilekonom Uppsala universitet, Poppius journalistskola, copywriting på Berghs SoC och skrivarlinjen på Skrivarakademin. Medlem i Sveriges Författarförbund.

Foto: Peter Ramberg.